lauantai 11. kesäkuuta 2011

Hellettä, puutarhatöitä ja leipomista

Näissä merkeissä kului viikko. Eilen illalla klo 20.00 oli varjossa +30.
Puutarhatyöt jäi monien catering-keikkojen takia tälle helle-viikolle. Nyt on siemenet piilotettu maahan ja ruukkuihin, perennoja on istutettu uusittuihin kukkapenkkeihin, paranneltu kasvihuone on saanut "asukkaita", härkäpavut on istutettu kolmeen ruukkuun ja viety paikoilleen, kurpitsantaimet on istutettu ja mieheni kanssa tyhjennettiin hyyskä (onneksi vähäisessä käytössä) ja kompostori (pahemman hajuinen). Kesäkukat hain puutarhasta ja istutukset amppeleihin ja piharuukkuihin on tehty. Vielä pitää tänään istuttaa avomaankurkut.

Eilen oli aamupäivällä ostospäivä. Hankin hyvin tarpeelliset sammutuspeitot sekä grillille että savustimelle. Molemmat vempeleet ovat useasti käytössä kesällä.

Iltapäivällä oli leivontaa. Haluan jakaa teille Pohjois-Karjalan radion toimittajan raparperikakun ohjeen. Siis niin hyvä....

Barbaarijuuren kakku

Täyte: noin 500 g (minulla oli kyllä enemmän) raparperia paloiteltuna, keitetään sokerin ja veden kanssa (2dl). Kiehauta juuri niin kauan että raparperi pehmenee. Valuta mehu ja ota talteen (juo tai pakasta)

Kakkutaikina:
180 g mantelijauhoa
180 g tomusokeria
180 g vehnäjauhoja
180 g voita tai juoksevaa margariinia
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kardemummaa
2 kananmunaa

Kaikki aineet tehosekoittimeen tai sähkövatkaimeen ja sekoita hyvin. Laita puolet taikinasta vuoan pohjalle (24 cm vuoassa tulee melko matala kakku. Jos haluat korkeamman käytä pienempää vuokaa). Väliin raparperisose ja päälle loput taikinasta. Paista tunnin verran 175 asteisessa uunissa.

Tarjoile vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa. Voit "puuteroida" kakun pinnan tomusokerilla.
Jos haluat juhlavamman kakun tee vaahdotetusta kuohukermasta ja maustamattomasta tuorejuustosta maustettuna sokerilla ja vaniljalla kakulle kuorrutuksen reunoille ja päälle. Kun mansikat kypsyvät sopii heitellä niitä vielä koristeeksi!

Nautiskelemaan!

1 kommentti: