maanantai 21. marraskuuta 2011

Ruokaan fokusoituminen ärsyttää

Torstaina tulee taas keskusteluohjelma ruoasta ja ruokavalioista. Yleisö saa osallistua, soittaa ja laittaa sähköpostia. Ruoka on nyt keskiössä. Ruoka muokkaa ihmisen IDENTITEETTIÄ, näin väittää ohjelman "mainokset2.
Entäs ne miljoonat (biljoonat?) ihmisiä, joilla ei ole ruokaa? Eikö heillä ole identiteettiä??

Eikö tiedotusvälineillä ole enää mitään järkevää lähetettävää? Ruotsiksi löydän erinomaisen sanan kuvaamaan tunteitani. Det är bara smörja..
Minulla on identiteetti. Siihen ei vaikuta ruoka tai ruokavalio. Joskus, silloin tällöin, olen huolestunut omista juuristani, omasta kulttuuritaustasta. Oikeutetusti olenkin. Asun alueella, missä ei puhuta äidinkieltäni ja jossa on vahva oma kulttuurinsa. Toisaalta haluan kokea rikkauden näistä kokemuksistani. Eilen liikutuin kyyneliin saakka, kun Teema lähetti dokumentin Karjalan evakoista. Heidän kertomuksia saan kuulla ja jakaa kerhossani, jonka vetäjänä olen.
Mutta ruokaan vielä. Minä olen intohimoinen ruoanlaittaja ja hyvä syömäänkin. Jos BMI ja elopaino muokkaa identiteettiä, niin minulla on sitä runsaasti. Muuten uskon että suhde ruokaan liitty aistikokemuksiin ja opittuihin tapoihin. Olen nautiskelija. Palkitsen itseäni kauniilla kattauksella ja hyvällä ruualla.
On ihmisiä, jotka orjallisesti noudattavat tiettyä ruokavaliota. Joiden elämänpiiri ja -tavat kapenevat, koska he eivät voi sallia itselleen joustavuutta ja elämäniloa ruoasta. Tällainen on sairasta.
Jokainen saa kuitenkin itse valita suhtautumisensa ruokaan/ruokavalioon. Jos menee pieleen, niin terveydenhuolto, psykiatrit ja ravitsemusterapeutit astuvat kuvaan.
Tämän päivän hyökkäys joitakin ruokavalioita kohtaan on tuomittavaa. Asiantuntijat esittävät uhkauksia, pelottelua ja arvioita tulevista ongelmista ja ennenaikaisesta kuolemasta. Ennenvanhaan tutkittiin ennenkuin hutkittiin.
Täytyy varmaan kuunnella tuo ohjelma torstaina, kun se saa minut ottamaan kantaa jo etukäteen.

1 kommentti:

  1. Hear hear! Hyvää tekstiä mams! Ruoka on vaan niin muodikasta nykyään, eikä siinä mitään, mutta tuo että se "muokkaa identiteettiä" on jo ehkä vähän too much.

    Toisaalta tämä nykyinen ruokaintoilu on tuonut myös paljon hyvää, esim. jatkuvasti lisääntyvät lähiruoka- yms. pienet erikoistuneet ruokakaupat. Nythän täällä etelä-helsingissä voi jo oikeasti hakea kalan ja lihan omista erikoisliikkeistään! Kuinka moni sitä tekee vielä on eri asia. Itsekin voisin sitä enemmän harrastaa. Ehkä sitten kun on joku jolle kokata :)

    VastaaPoista