keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Elämänhallinta?

Kun nyt alan kirjoittamaan tästä, tuntuu siltä että lähden huonolla uimataidolla liian syville vesille. Mutta tartun haasteeseen.
Työssäni viljelin sanaa elämänhallintaa toistakymmentä vuotta. Se oli laajasti käytössä sopeutumisvalmennuksessa ja kuntoutuksessa siihen aikaan, mahdollisesti edelleenkin. Ei sitä selitelty sen koommin ja ihmeellistä ettei asiakkaista kukaan kysellyt.

Olen aina elämässäni halunnut suunnitella ja varmaan sillä tavalla "hallita". Olen suunnitellut hyvissä ajoin joulut, syntymäpäivät, lomat, matkat jne. Olen listantekijä. Teen ostoslistoja, mitä tehdä listoja, muistilistoja jne. "Hyvin suunniteltu, on puoleksi tehty". Viekö suunnitelmallisuus aikaa "carpe diem" ajatuksesta? Elänkö suunnitelmissani?? Jääkö tarpeeksi aikaa "tässä ja nyt" nautintoon?

Mietin tätä nyt, koska kesä ja syksy eivät ole menneet suunnitelmien mukaan. Vielä edessäpäin olevat suunnitelmat ovat muuttuneet. Olenko epäonnistunut elämänhallinnassani? Kysynkin nyt itseltäni pitääkö meidän aina tavoittaa elämänhallintaa? Eikö riitä, että todetaan muuttunut tilanne ja asennoidutaan siihen oikealla tavalla?

Nyt taidan sukeltaa! Kirkkomme opettaa, että kaikki mitä tapahtuu on ylhäältä annettu ja tarkoitettu minulle. Ekteniassa kehoitetaan meitä "antamaan itsemme Jumalan haltuun" ja ennen ehtoollista "heittämään pois kaikki maalliset huolet". Käyn aika usein kirkossa ja haluan oppia lisää ja syventää tietämykseni ja uskoni.
Mutta tuo "epäilevä Tuomas"! Ja maailman kaikki houkutukset.

Taidan taapertaa eteenpäin omalla tavallani. Iän karttuessa on luovuttava monesta, mutta iloita saa pienistäkin asioista. Ja niitä pieniä asioita on paljon. Aina ja joka paikassa!

Onneksi on lähimmäiset. Ei niitä ole paljon, mutta he ovat rakkaita ja tärkeitä. Kiitos heistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti