sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Neljän päivän juhannus

Tai oikeastaan viisi päivää. Ensin "0ikea" juhannus, sitten allakan juhannus. Näitten päivien aikaan sattui vielä kahden pyhäkön praasniekat. Ensin Polvijärven kirkon ja sitten meidän oman, Tihvinän jumalanäidin ikonille pyhitetyn Viinijärven kirkon juhla. Molemmissa juhlissa oli paljon väkeä. Torstai oli arkipäivä, mutta Polvijärven kirkko täyttyi juhlakansasta, joka oli pukeutunut kauniisiin fereseihin. Juhannuspäivä alkoi lämpimänä, mutta sateisena. Varttia vailla kymmenen oli kirkossa viisi henkilöä. Mutta palvelukseen virtasi juhlakansaa ja kirkkokahveilla oli 72 henkilöä. Vastattiin tarjoilusta Riston kanssa. Vaihteeksi oli piirakat vaihdettu voileipäkakkuihin ja voi mikä suosio!!
Kirkon juhla on aina syvällinen ja puhutteleva palvelus. Juhlaa edeltävä vigilia edellisenä iltana selvittää luettavilla teksteillä ja veisuilla seuraavan päivän syvällisemmän sanoman. Mutta jostain syystä vigiliaan osallistutaan huonosti. Liturgiassa vallitsee yhteisön ilo omasta kirkosta, uskosta ja ylösnousemuksesta. Kaikki toivottavat "hyvää juhlaa" poskisuudelmin toisilleen. Kuorossa laulaa serafeja ja kerubeja enkelein äänillä. Osallistutaan ehtoolliselle, jossa annetaan synnit anteeksi. Sitten vielä vedenpyhitys ja ristisaatto. Viinijärvellä ristisaatto tehdään Taipaleen Jordanialle, jossa myös vesi pyhitetään. Polvijärvellä tehdään ristisaatto kirkon ympäri, koska lähistöllä ei ole vesistöä..
Kaiken tämän jälkeen, kun henki on ravittu alkaa jo vatsassa kurnia ja silloin maistuu kirkkokahvit. Iloinen sorina täyttää pappilan.
Miten onnellinen olen, kun saan elää ortodoksina täällä Pohjois-Karjalassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti