sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Venäläisittäin

Nyt on blini-aika. Niitä ei tehdä hetken mielijohteesta. Taikina aloitetaan jo vuorokausi ennen paistamista. Taikinan kuuluu kuplia hiljalleen, niin hyvä tulee. Juuri ennen paistamista lisätään sitten valkuaisvaahto. Varoen, hellävaraisesti, jotta kuohkeus säilyy. Paistamiseen tarvittava voi valmistetaan. Mieluiten suolaton voi kuumennetaan hiljaisella liedellä. Silloin sakka jää pohjalle ja kirkastettu voi nostetaan kauhalla paistamista varten. Sakka soveltuu sitten leivontaan, joten mitään ei mene hukkaan. Jos käytät suolaista voita, kuoritaan pinnalta "vaahto" pois. Tämäkin soveltuu ruoanlaittoon.
Paistamiseen tarvitaan valurautaisia, paksupohjaisia paistinpannuja, läpimitaltaan 15 - 18 cm.
Kun malttaa paistaa miedolla lämmöllä saa kauniinruskeita, paksuja, sisältä kypsiä, kuohkeita blinejä.
Lisukkeeksi perinteiset mäti, sipuli ja smetana. Meillä oli useita täytteitä; sillikaviaari, kylmäsavulohitartar ja poromousse. Monesti blini on alkuruokana. Meillä se oli pääruoka. Juomana snapsi, valkoviini ja vesi.
Jälkiruokana oli syrnikit eli rahkakermalettusia, paseeratun lakkahillon, kermavaahdon ja Mozartlikööriraitojen kera.

Blinikestien eteen täytyy tehdä työtä, mutta lopussa kiitos seisoo: miellyttävä ilta ystävien seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti